Op een boogscheut van Genk, Maastricht en Aken verwijderd, bevindt zich aan de rand van het Nationaal Park “Hoge Kempen” kinderboerderij Pietersheim te Lanaken. Het 80ha tellend domein Pietersheim nodigt natuurlijk uit tot wandelen. Maar Pietersheim is tevens één van de 6 locale toegangspoorten tot het Nationaal Park. Een nationaal park is een aaneengesloten natuurgebied van minstens 1000ha waar natuur centraal staat. En het Nationaal Park "Hoge Kempen" is bijna 6000ha groot, een enorm natuurgebied dus. Iedereen is er welkom om te genieten... wandelen, fietsen, paardrijden... of gewoon even verpozen in een heerlijk landschap. Het is een thuis voor tal van zeldzame en bijzondere dieren. Een ontmoeting met een ree is geen uitzondering en vlinders zoals de koninginnepage kleuren er de zomer. Grote stenen en keien zijn stille getuigen van de laatste ijstijden. Er werden meer dan 7000 soorten planten en dieren geteld, met als bijzondere bewoners de gladde slang, de mierenleeuw en de bijenwolf. Geen paniek, ze zijn onschuldig.
Op een verhoogde terp, te midden van de verdedigingsgrachten staan de ruïnes van de ringvormige 12de eeuwse waterburcht als stille getuigen van de roemrijke veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot zijn slechts enkele overblijfselen bewaard gebleven, zoals een gedeelte van de circulaire weermuren, de Romaanse toegangspoort en de bouwvallige slotkapel.In het voorjaar van 2010 wordt de burcht terug in haar glorie hersteld. De lange renovatiewerken zijn dan achter de rug en zal de burchtruïne dienen als uitvalsbasis voor het Nat. Park “Hoge Kempen” en wordt heringericht als museum. Je snuift er het rijke verleden op van Pietersheim maar natuurbeleving staat centraal.
burcht    pietersheim
Tevens is de kinderboerderij reeds meer dan 25 jaar één van de leukste dagattracties in Belgisch Limburg. Bovendien is de kinderboerderij één van de 5 locale toegangspoorten van het Nationaal Park “Hoge Kempen” en biedt een combinatie van educatieve en recreatieve mogelijkheden en let op : De algemene toegang is gratis!!! De prachtige, vernieuwde houten speeltuin geeft speelruimte voor meer dan 300 kinderen.
speeltuin
Gezellig kuieren tussen de vele boerderijdieren… het is een belevenis voor elk kind. In de knuffelweide zijn er schaapjes en geiten die onder begeleiding voorzichtig geknuffeld mogen worden. Verder vind je op de kinderboerderij ook koeien, kippen, konijnen, eenden, ganzen, herten en ezels. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de nieuwe kleinveestal voor konijnen en pluimvee. Meer dan 20 inheemse rassen kun je er bewonderen. Diverse infopanelen en interactieve spelen geven meer duiding.
dierenboerderij
De speeltuin van de kinderboerderij werd volledig gerenoveerd. De tijd van natte plassen is door een nieuwe drainering en nivellering van het terrein voorgoed verleden tijd. Diverse verouderde exemplaren werden afgebroken en vervangen door nieuwe toestellen. Tijdens zonnige dagen is de waterpartij een ware uitnodiging voor lekker plensplezier. Ouders kunnen hun kinderen makkelijk gadeslaan vanop het ruime terras van Hoeve Pietersheim. De speeltuin biedt speelplezier aan meer dan 400 kinderen. Geschikte leeftijd : van 2 tot circa 10 jaar.
De speeltuin is gedeeltelijk aangepast aan kinderen met een handicap. De activiteitentoren is verbonden met 3 andere speeltuigen via een loopvlak. Kinderen in een rolstoel kunnen dus hun eigen parcour tussen de diverse tuigen uitstippelen. Op zithoogte kunnen ze deelnemen aan diverse spelletjes, aanwezig in de diverse speeltuigen. Een zandbak is op zithoogte gemaakt zodat kinderen in een rolstoel makkelijk kunnen aanschuiven.
dierenboerderij2  speeltuin2
Integratie tussen kinderen zonder en met een handicap wordt hier bevorderd aangezien de speeltuigen voor beide doelgroepen ontwikkeld werden.